Новини

Позоция на Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“

Днес се очакваше в програмата на Народното събрание да влезе за разглеждане Законът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, с който да се урегулират постфактум незаконно построени обекти свързани с пътната и критичната инфраструктура на страната.

На редовното си седмично заседание вчера ПГ на ППДБ разгледа и обсъди подробно предложението на МС, и стигна до следните заключения:

1)Последните години са строени различни обекти без строителна документация и без доказателства за техническа безопасност, като например: – магистрали, виадукти на Тракия и Хемус, тунели, язовирни стени и др. обекти с национално значение;

2)Тези обекти се използват години наред от гражданите, без да се знае дали са безопасни и кой носи отговорност за тях;

3)Част от управленската програма предвижда да създадем процес, в който тези обекти да бъдат изпитани, и онези от тях, който са годни и безопасни, да бъдат въведени в експлоатация; а за тези, които не са годни, да се вземат мерки и да се понесе отговорност;

4)За тази цел са ни необходима два типа мерки:
-Административни процедури за изпитване и евентуално последващо въвеждане в експлоатация, или
-Институции, които да търсят отговорност

5)Октомври 2023 беше приет Законът за антикорупционната комисия и затова през декември, след като приключи работата по текстовете, беше входиран и ЗИД ЗУТ.

Правилата за КПК трябваше да са готови през декември 2023, но те към настоящия момент все още не са внесени.

Не можем да допуснем да се продължи с приемането на ЗУТ преди и без да се пристъпи към приемане и на правилата за КПК. Ето защо ЗИД ЗУТ бе оттеглен днес от МС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *