Новини

Предлагаме изменения за по-решителни мерки за защита на националния интерес при доставките на петрол и прозрачно управление на рафинерията на Лукойл

С изменения в Закона правим процедурата за назначаване на особен управител на рафинерия на Лукойл по-прозрачна – изборът му да се осъществява от народните представители в Парламента и всеки месец да се изслушва публично в ресорната комисия.

С промените даваме възможност и за предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол – без риск за националната сигурност и за доставките на петрол за хората и бизнеса.

Диверсификацията на доставките на суров петрол и стриктното прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива. Осигуряването на конкуренция обаче не трябва да става за сметка на националната сигурност и повишаване на цените на горивата за потребителите в България поради непремерени или шокови действия на правителството или на Народното събрание.

Затова в 30-дневен срок от влизане в сила на промените в закона Министерският съвет може да отмени дерогацията за внос на петрол, като Съветът по сигурността към Министерски съвет има право да препоръча на Народното събрание да наложи друг срок по съображения за защита на националната сигурност и българските потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *