Новини

Председателят на Комисията по въпросите на ЕС Кирил Петков обсъди с посланика на Кралство Испания в София приоритетите на новото председателство на Съвета на ЕС

Председателят и заместник-председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз Кирил Петков и Деница Симеонова се срещнаха днес с посланика на Кралство Испания в София Н.Пр. Алехандро Поланко. Петков поздрави посланик Поланко по повод началото на испанското председателство и му пожела успех в изпълнението на амбициозната и важна за целия Европейски съюз и България програма, само няколко месеца преди изборите за Европейски парламент.

Посланикът на Кралство Испания Н.Пр. Алехандро Поланко акцентира върху основните приоритетни линии на председателството на Испания на Съвета на ЕС. Сред тях са реиндустриализиране на ЕС и гарантиране на неговата отворена стратегическа автономност, зелен преход, насърчаване социалната и икономическата справедливост и укрепване на единството на съюза.

Петков благодари за вече заявената подкрепа на председателството за приемането на България в Шенгенското пространство и подчерта, че България ще разчита на лидерството на Испания за приемането на страната ни в него до края на 2023 г. За държави като Испания и България темата за миграцията е от особено значение и председателят на Комисията по въпросите на ЕС разчита на добро сътрудничество между двете държави.

В допълнение, Кирил Петков постави акцент върху екологичния преход, който е сред приоритетите на испанското председателство на Съвета на ЕС и увери посланика, че зеленият преход, устойчивата и чиста енергия са от важно значение, както за българската държава, така и за Европейския съюз, тъй като имат потенциал значително да повишат неговата енергийна независимост и конкурентоспособност.

Председателят на Комисията по въпроси на ЕС и посланикът на Испания обсъдиха и подкрепата за Украйна, която държави-членки ще продължат да оказват до възстановяване на мира в Европа и сигурността на континента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *