Новини

Проектът на стратегията за детско и юношеско здравеопазване трябва да бъде обсъден с широк кръг представители на неправителствения сектор е мнението на участниците в кръгла маса, организирана в парламента

Проектът на национална стратегия за детско и юношеско здравеопазване, подготвен от Министерството на здравеопазването, трябва да бъде обсъден с широк кръг представители на неправителствения сектор. Това беше общото мнение, изразено от участниците в кръгла маса „Проблемите на хората с увреждания и децата с хронични заболявания, редки болести и диабет в България“. Форумът беше организиран от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и събра в Народното събрание представители на държавните институции и на неправителствени организации.

Детското здравеопазване не може да бъде извадено от контекста на общото състояние на здравеопазването в България, отбеляза пред присъстващите депутатът Васил Пандов. По думите му по тази тема обаче има кампанийност и липсва цялостен подход и целенасочена политика. Това би могло да се преодолее с приемането на Националната стратегия за детско и юношеско здравеопазване, която е подготвена от Министерството на здравеопазването, но все още не е минала обществено обсъждане, подчерта Васил Пандов. Той уточни, че приемането на стратегията е сред приоритетните актове, чието приемане е свързано с получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Васил Пандов отбеляза, че през 2021/2022 г. на 83 процента от децата на възраст от 0 до 18 години са били направени профилактични прегледи. За сравнение преди този процент беше над 90 на сто, подчерта той и добави, че вероятно по-ниският дял се дължи на пандемията. Въпреки всичко това е показател, който трябва да следим, защото голяма част от заболяванията се проявяват още в ранна детска възраст, уточни Васил Пандов. Заболявания на дихателната система, болести на окото и затлъстяването са водещи сред децата в България, посочи народният представител.
Темата за детското и юношеското здравеопазване е много комплексна и в нея се преплитат различни аспекти и компоненти, които се решават на различни нива, подчерта народният представител Росица Пандова. Тя изрази надежда с помощта на експертите и представителите на неправителствените организации да се набележат възможните решения, които да спомагат за по-добра грижа за здравето на българските деца.

Народният представител Елисавета Белобрадова изрази задоволство, че представителите на държавните институции и на много неправителствени организации са се отзовали на поканата да участват в кръглата маса. Поради липсата на стабилно управление през последните две години проблемите в детското здравеопазване не успяха да намерят решение, посочи тя.

Участниците в кръглата маса обсъдиха и актуални проблеми, които срещат хората с увреждания, ТЕЛК и НЕЛК, обновяването на спецификациите за помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания, индивидуален терапевтичен подход, обезпеченост на социалната политика, индивидуален подход в подпомагането и изграждането на адаптирана среда. Участниците във форума присъстваха на откриването на изложба от пана с фотоси на тема „За всяко дете“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *