Новини

Промени в Семейния кодекс ще подобрят достъпа до информация за произход на осиновени лица

Измененията, внесени от народни представители от ПГ на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ще подобрят и процеса на осиновяване, както и ще намалят възможностите за прекратяване на осиновяването

Народни представители от парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс. В основата му са промени, които ще подобрят цялостния процес на осиновяване, както и ще подобрят процедурата за достъп до информация за произход на осиновени лица. Освен това се въвежда и намаляване на възможностите за прекратяване на осиновяването на малолетни и непълнолетни осиновени в условията на т.нар. „други обстоятелства“, които дават основание за разсиновяване.

Сред основните мотиви за предлаганите промени в Семейния кодекс, с които ще се подобри процесът на осиновяване, е негативната тенденция през последните години за намаляване на броя на осиновените деца. Чрез предложените изменения ще се облекчи не само самата административна процедура, но и ще се разширят възможностите за избор на най-подходящ осиновяващ за конкретното дете. За тази цел е необходима оптимизация на процеса чрез въвеждане на електронни административни услуги за кандидат-осиновителите, както и осигуряване на повече подкрепа с необходимите специалисти (психолози, социални педагози и др.) и за осиновители, и за осиновени.

Друга много важна стъпка към качествени законодателни промени в Семейния кодекс е добавената нова ал. 4 от чл. 105. Тя предвижда да се въведе задължение за оказване на съдействие при предоставянето на информация за произход от страна на съхраняващите информация органи – администрацията на местната власт, РЗИ, ДМД и др. Причината за въвеждането на такива разпоредби е, че понастоящем дори при допуснато разкриване на информация от страна на съда по чл. 105 от Семейния кодекс, не е прецедент да се отказва предоставянето на такава информация. С тази промяна законодателството отговаря на очакванията на десетки осиновени да могат по законов ред да получат информация за своя произход. Право, което е изведено и в Конвенцията за правата на детето, Хагската конвенция.

Намаляването на възможностите за прекратяване на осиновяването на малолетни и непълнолетни осиновени в условията на т.нар. „други обстоятелства“, които дават основание за разсиновяване също са в основата на заложените промени. Също така се ограничава възможността за прекратяване на осиновяването въз основа на т.нар. „взаимно съгласие“ при дееспособни осиновен и осиновител. Категоричното становище и на парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е, че трябва да се прекрати възможността за разсиновяване без да е направена задълбочена експертна оценка на отношенията на двете страни.

Целия законопроект можете да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *