Новини

Само ПП-ДБ може да превърне България в нормална европейска държава, според сънародниците ни в чужбина

Българската общност зад граница е категорична, че № 12 в бюлетината на 2 април е начинът родината да бъде мястото, което не се налага да напускат повече

Виена, Истанбул, Париж, Лондон, Франкфурт. Пет различни европейски града, които ги обединява едно – във всеки един от тях българите мечтаят родината им да бъде мястото, което не се налага да напускат повече, защото имат нормален европейски живот. И в трите града българите са категорични, че това няма да бъде повече мечта, когато излязат да гласуват на 2 април за „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с № 12 в бюлетината. Защото само обединението може да превърне България в нормална европейска държава.

„Тази кампания се провежда и сред българите в чужбина“, споделя Асен Василев пред българи в Истанбул. Акцент в програмата на обединение ПП-ДБ е именно развитието на връзките с българските общности в чужбина, тъй като българските граждани, където и да се намират по света, са най-ценният ресурс на страната.

“Програмата за българите в чужбина е доста подробна. Готови сме да въведем изучаване на български език в чужбина, неделни училища, учители, дигитализация на учебните помагала, въвеждането на българския език като втори матурен, за да се стимулира изучаването им.”, акцентира Надежда Йорданова пред сънародниците ни в Париж и допълва, че обединението върви уверено към победа, за да създаде стабилно правителство и постигне дългоочакваната промяна. “Ние не сме само коалиция ПП-ДБ, но и земеделски партии и десетки граждански движения, с които се обединяваме, за да превърнем България в нормална европейска държава, която българите не се налага да напускат повече“, споделя Васил Пандов.

Домакините на събитието в Истанбул и представителите на българската общност там акцентират пред Асен Василев, че за първи път при тях идва политик на толкова високо ниво, който е готов да поговори с тях и да изслуша проблемите им. “Искаме да се знае, че винаги сме готови да хванем протегнатата ръка в името на нашите българските национални интереси”, допълват те. Асен Василев от своя страна отговори на десетки въпроси, свързани с проблеми на българските граждани в Турция, които с десетилетия не са се решавали от страна на българската държава. Съпредседателят на Продължаваме Промяната информира препълнената зала, че в скоро време бърз влак ще свързва Истанбул с Пловдив: „Така ще може за 2:30 часа да дойдете до Пловдив да пиете кафе или да отидете да карате ски в Пампорово.“, казва той.

Българските общности в чужбина гледат критично на политическата обстановка в родината, но са готови да дадат своя принос България да се превърне в нормална европейска държава. Защото знаят, че няма да дойде спасител отвън и от всеки човек зависи да се случи това. Това стана ясно в края на февруари по време на откриването на първия регионален клуб на Продължаваме Промяната в чужбина. Той се намира във Виена и събра активни хора от различни точки в Австрия и съседните държави, които проведоха стойностна дискусия за бъдещето на България с представители на ПП.

“Хванали сме се с нещо много трудно. Всички от нас знаеха, че ще е трудно. Истината обаче е, че не очаквахме да е чак толкова. Това, което със сигурност сме разбрали за това време, е, че самó няма да стане. Ако чакаме някой друг да го направи, ако чакаме самó да се случи, няма да се случи.”, заяви Христо Петров пред българите във Франкфурт. Той обясни, че си е задавал въпросът какво ще се случи ако се откаже от политиката: „И като си отговоря на кого това ще донесе полза, си казвам: о, не, няма шанс да се откажа.“, допълва той.

Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков коментира, че при обиколките си в цялата страна усеща надигащата се вълна от енергия: “Хубавата новина е, че се усеща. Усеща се една вълна, която се надига от хора, които казват, че единственият начин да направим България малко по-европейска страна, е всеки от нас да поеме отговорността за тази обща задача.”

Българите от своя страна също бяха много активни в дискусията във Франкфурт, в която освен Христо Петров и Кирил Петков, се включиха Ивайло Шотев и Цветелина Заркин. Стана ясно, че много са темите, които ги вълнуват много – българите в чужбина, сигурността на лекарите и медицинските специалисти в здравните заведения, как могат да се активират младите хора, интеграцията на хората от малцинствата, какво трябва да се направи, за да не случат следващи избори още тази година.

„Ние сме в България и ще останем.“, категоричен бе Ивайло Шотев и допълва: „За мен нашата страна е една роза, хваната от плевел, който я задушава. Нашата роля е да махнем този плевел и да създадем условията, в които тази роза да расте сама. Ще ни се да стане бързо, но ние сме тук и сме тук, за да останем.“

Изборът и за българите във Виена, Истанбул, Париж, Лондон и Франкфурт е ясен – за европейски доходи и нормален европейски живот в България. Няма спасител, зависи от всеки българин.

Гласувайте на 2 април с номер 12. Има как!

Повече информация за срещата в Лондон можете да намерите тук: https://fb.me/e/2LTnpFTui
Повече информация за срещата във Франкфурт можете да намерите тук: https://fb.me/e/2lzap2HGU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *