Новини

Съюз срещу българската политическа безизходица

Съюз срещу българската политическа безизходица. Така авторитетният австрийски всекидневник Wiener Zeitung определя коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, като подчертава, че интересът към нея е голям от страна на активни граждани с каузи. В този смисъл предизборното обединение не е само политическо, а и гражданско движение, става ясно от думите на Кирил Петков пред журналисти във Виена, където преди дни той и Асен Василев откриха първия регионален клуб на ПП извън страната. В Австрия живеят около 30 000 българи, припомня изданието.
Авторката на статията Мартина Чарновска нарича ПП „антикорупционната партия“, която „иска да си върне изпълнителната власт с програма за реформи“. Тя цитира Петков, че при изборите на 2 април т.г. „става въпрос за две визии за България, за решението дали искаме старото или новото“. Чарновска припомня постигнатото от ПП в краткия мандат на последното редовно правителство: намаляването на зависимостта от руския газ много бързо след началото на войната в Украйна, запазването на цените на енергията за индустрията, социалните програми, които увеличиха пенсиите и най-ниските заплати. „Всъщност българската икономика показва положителни тенденции. Въпреки че миналата година инфлацията беше 14 процента, икономиката отбеляза ръст от над 3 процента. Бюджетният дефицит се движи около 3 на сто“, пише Wiener Zeitung.
„Когато пенсионерите идват при нас по време на предизборната кампания и ни казват благодаря, защото вече не трябва да решават дали да купуват хляб или лекарства, това е най-голямото признание“, казва Асен Василев пред австрийски и германски медии в австрийската столица.
Той и Кирил Петков са оптимисти за включването на България в Еврозоната и Шенгенското пространство. Двамата смятат, че при бъдещо тяхно правителство условията както за еврото, така и за присъединяване към Шенген могат да бъдат изпълнени преди края на тази година.
Те не показват негодувание срещу позицията на Австрия, която заедно с Нидерландия спря България по пътя й към Шенген. Вместо това Кирил Петков и Асен Василев искат да поканят европейските партньори да помогнат, за да се запълнят всички пропуски в изискванията за сигурност на границите. „Вместо да обвиняваме другите страни членки, ние искаме да работим с тях“, казва Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *