Новини

Служебният кабинет да не иззема ролята на регулатор и да плаши хората с високи цени на тока

Днес назначеният от ГЕРБ служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, изземайки ролята на регулатора КЕВР, обяви, че цената на електроенергията за битовите потребители от 1-ви юли вероятно ще се увеличи.

Неясни остават същинските аргументи за такова предполагаемо увеличение. Малинов не даде обяснение, а не беше и попитан, как така ще се увеличи цената на електроенергията за хората, при много по-ниска цена на електроенергията днес, в сравнение със същия период на миналата година.

“Продължаваме промяната – Демократична България” единствена има визията как да се състои плавният преход към либерализация на енергийния пазар, така че да няма шокови поскъпвания за битовите потребители. По време на кабинета Денков, беше прието и решение, с което се предоставяха допълнителни средства на Фонд сигурност на електроенергийната система, именно за да се компенсират потребителите при излизане на свободния пазар. Това решение беше отменено от служебния кабинет на ГЕРБ-ДПС още в първата седмица от управлението им. Беше отложена и либерализацията с аргументи да не се повишава цената за хората, затова сега задаваме логичния въпрос какво точно крои тази служебна власт, с което да натовари бюджета на българските семейства – без визия за дългосрочно решение.

Въпреки предизборните обещания и опити да се баламосват и плашат хората, никоя политическа сила освен “Продължаваме промяната – Демократична България” не предлага реални мерки за отдавна закъснялата реформа в сектор енергетика, която да гарантира енергийната ни сигурност и най-вече интереса на потребителите да бъдат защитени, информирани и свободни да направят своя избор.

Отново ли предизборните обещания за „спасяване на българската енергетика“ ще са за сметка на битовите потребители?

Напомняме за пореден път, че е крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява – да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *