Новини

Цветелина Заркин инициира кръгла маса “Визия за децата”

Днес в Народно Събрание Цветелина Заркин, бивш народен представител и настоящ общински съветник, заедно с Елисавета Белобрадова проведоха кръгла маса “Визия за децата” с участието на министъра на образованието и науката – проф. д-р Цоков, зам. мин. на МОН Емилия Лазарова, зам. мин. на МТСП Елка Балабанова, зам. председателя на ДАЗД Ивайла Касърова, ресорните заместник кметове на Столична община и община Варна, народни представители, представители на МОН, МЗ, МТСП, ДАЗД, академичната общност и 15 граждански организации.

“Визия за децата” е задълбочен доклад, който представя резултатите от национално изследване на демократичните нагласи по отношение на детството, проведено между март и ноември 2023 от Нора Гавазова, Марияна Георгиева и Цветелина Симеонова-Заркин.
Формулираната в него Визия съдържа следните пет послания:

Междувременно днес бяха публикувани и резултатите от международния тест PISA, който проверява уменията на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика. България е на последно място в ЕС по математика, а по четене – на предпоследно.

Тези резултати алармират, че са необходими системни усилия на местно и национално ниво за осигуряване на благоприятна среда за качествено детско развитие. Не случайно, през последните десетилетия ранното детство се е превърнало в ключов приоритет на ЕС, защото именно чрез инвестиции в тази област държавите постигат подобряване в редица други измерения — здраве, престъпност, доходи, коефициент на интелигентност, образование.
За целта те стъпват върху добре известната икономическа формула на проф. Хекман, според която инвестициите, направени в ранно учене имат най-много дългосрочни ползи за децата и за цялото общество, но и най-висока икономическа възвръщаемост в сравнение с всички следващи образователни етапи.

Изследванията много ясно ни казват, че докато висококачествените услуги носят ползи, то услугите с ниско качество имат значително отрицателно влияние върху децата и обществото. В това отношение, в България сме длъжници не само на децата, но и на цялото общество.

Представената Визията за децата в България днес извежда споделените ценности, които искаме за децата ни като общество и принципите, които трябва да заложим, за да създадем благоприятна среда за развитието им. Тя е разработена по демократичен път:
– в пряк диалог с местните общности на десет български града
– с акцент върху 11 фокус групи
– с прякото участие на деца на възраст между 2,5 и 10 години
– с включването на представители на културния и интелектуален сектор.

Запознайте се с цялостната Визия за децата тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *