Новини

Усилията за върховенство на правото на демократичната общност „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ доведоха до приключването на мониторинга

Европейският път на България към върховенството на закона и Шенгенското пространство продължават

Дългогодишните усилия на цялата демократична общност, представена от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, за реформи в съдебната система получиха най-високата оценка – тази на Европейската комисия, която премахна дългогодишния Механизъм за сътрудничество и оценка спрямо България. Това се случва в 100-ия ден от управлението на кабинета “Денков-Габриел”, създаден върху фундамента на конкретна законодателна програма за съдебна реформа, борба с корупцията, закони за евроинтеграция.

В годишния Доклад за върховенството на правото в България Европейската комисия отчете изпълнение на отдавна поети ангажименти в сферата на правосъдната реформа, което дава основание за прекратяване на дългогодишния Механизъм за сътрудничество и оценка спрямо България. Мониторингът беше въведен още през 2006 г. и до този момент страната ни заедно с Румъния бе третирана по отделен механизъм в сравнение с останалите държави в ЕС. От днес нататък България и Румъния ще бъдат оценявани наравно с всички страни-членки.

Като положителни стъпки на България се посочват редица ключови политики, залегнали в законодателните приоритети на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ и реализирани в мандата на кабинета Петков и в първите месеци от работата на настоящото правителство, като:

  • закриването на специализираните съд и прокуратура;
  • въвеждането на механизъм за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници;
  • законодателни промени в посока по-ефективно електронно правосъдие;
  • приемането на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения;

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ вярваме, че усилията за истинска и дълбока правосъдна реформа трябва да продължат и да бъдат приети всички законопроекти, залегнали в законодателната програма на мнозинството в народното събрание и въз основа на която беше избран кабинета “Денков-Габриел”.
В следващите месеци трябва:

  • да се приемат конституционните промени, необходими за гарантиране независимостта на съдебната система, отчетността на прокуратурата и да се състави Висш съдебен съвет от доказани професионалисти с високи нравствени качества.
  • да се реформира антикорупционната комисия по начин, който да отговаря на потребностите на обществото и да започне реална борба с корупцията.

Въпреки сложността и спецификите на българската политическа система, България напредва. По пътя към върховенството на закона, пълната интеграция в Европейския съюз и Шенгенското пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *