Новини

Венеция Нецова-Ангова представя Бюджет 2024

Държавен бюджет – обяснение за младежи
Как бих обяснила какво е бюджет на един младеж? Ами, по следния начин: може ли един единствен човек да построи мост над река Дунав или да направи път, или да изгради язовир? Отговорът е Не. Ние живеем в общество, в гражданско общество, в което имаме своите свободи като граждани, своите задължения, своите права. Когато ние живеем в това общество, е нормално да се съобразяваме един с друг и да търсим посока на развитие. Всеки един човек, всяко едно семейство, всеки един град, всяка една държава иска да се развива, иска да живее по-добре, да има повече възможности за себе си, за следващите поколения. Бюджетът олицетворява това желание на хората да вървят напред. От една страна имаме приходите. Тези приходи се генерират от данъци, от осигуровки и от други източници, както от хората, така и от бизнеса, а в същото време тези средства чрез конкретна политика се разходват в дадена посока. Средствата, които ние сме генерирали в хазната, е редно да отидат там, където е най-приоритетно. Когато имахме Ковид – за мерки за Ковид, когато беше висока инфлацията – за мерки за справяне на семействата с инфлацията. Сега е време да помислим как да построим нашия свят, нашата България, с най-добрите политики, така че децата ни да живеят в по-добра среда от която живеем ние.

Бюджет от 500 страници – как да ги четем?
Бюджетът наистина е голямо и сериозно четиво. Когато се сблъсках с него преди три години за първи път за мен бе голямо предизвикателство и исках да прочета всяка една дума и всяко едно число. Сега това продължава да е факт, но е много по-лесно
да се ориентираш в бюджета и ще ви кажа как.
Когато вземеш това голямо и обемно четиво, първо трябва да разбереш какви са основите му или да си зададем важните въпроси. Това са прогнозите за това как би изглеждал животът догодина, дали ще е по-скъпо – в повечето случаи всяка следваща година е по-скъпо, но с колко? Инфлацията ще бъде 4,8%. Това какво означава? Че е по-малко от миналата година или че е повече? Какъв е темпът на растеж? Ами аз колко успявам да взема като възнаграждение? Има ли как да потърся по-високо възнаграждение? Има ли как да осигуря, ако ще е по-скъп животът, приходите на семейството ми така, че да мога да покрия задълженията си? Има ли как, освен да съм на ръба на оцеляването и да покривам сметките, да мога да заделя за черни дни или за образование, обучение на детето или за моя квалификация, така че да мога да бъда по-добър в работата си и да имам възможност за по-добро възнаграждение? Тези въпроси всъщност са в основата на бюджета. Тези въпроси касаят всеки един човек. Тези въпроси следва да се отговорят както на индивидуално ниво, така и на семейно ниво, така и на микро и на макро икономическо ниво и така можем всъщност да помислим какви ще бъдат реалностите за 2024 година и след това да построим кои са важните неща, които да реализираме, кои ще са политиките за децата, кои ще са политиките за възрастните хора, как ще осигурим минималното възнаграждение на трудещите се. Това са основните въпроси и така четем бюджета.

Защо има атаки срещу бюджета?
Атаките към бюджета са политически. Често те дори не са свързани с държавните финанси. Чуваме едновременно (което не зная как е възможно), че бюджетът не е достатъчно социален – от страна на левите партии, че е твърде социален – от страна на десните партии, че дефицитът трябвало да бъде над 3% – от страна на левите партии и че дефицитът трябвало да бъде 0% след две години – от страна на по-десните партии. Истината е, че това са теоретични идеологии, които трябва да бъдат обвързани с настоящето, а настоящето е, че имаме политическа ситуация, в която дори президентът вместо да е обединител, е разединител. Политическа ситуация, в която имаме предизвикателства в посоката на развитие на България, политическа ситуация, в която държавните финанси се използват за заложник на политически идеологии. Не. Време е доходите на българите да бъдат по-високи. Време е да спрем да бъдем на ръба на оцеляването. Време е да си пожелаем по-висок икономически растеж и да работим за него. Време е да започнем да се развиваме като нормална европейска държава, а не да бъдем роби на постната пица на предходно управляващите. Затова бюджетът на Асен Василев залага и социални мерки, и инвестиции, което за много политици до скоро не изглеждаше възможно. Ами, възможно е!

Какво е различното в новия бюджет?
Асен Василев създава нова бюджетна философия и тя е всичко, което се случва, да се вижда. Да се вижда в таблицата за инвестициите в кое училище ще има спортна зала. Кое ВиК ще бъде ремонтирано, коя улица ще бъде поправена. Това може да се види в бюджета за следващата година. Кажете ми, през последните 15 години вие виждали ли сте тези проекти? Това е така, защото в новия бюджет за 2024 година има една дълга таблица с повече от 1600 проекта, в която всяка община може да посочи и посочва кое е приоритетно за нея като инфраструктура, като инвестиция. Вие знаете ли, че в Пазарджик предишният кмет е отклонил 800 хиляди лева и децата не са имали училищна зала, спортна зала, в която да спортуват през зимата. Това не бива да се допуска повече и затова предлагаме в новия бюджет да има прозрачност и всичко да се вижда. Всеки човек да може да отвори и да види в Люлин в кое училище ще има нова спортна зала, нова зала за физическо. Защо това е различно? Защото преди бюджетът се правеше по различен начин. Не се даваше на никого по политики, така че да може да остане голяма кошница с възможности в края на годината и те да се разпределят непрозрачно с решение на Министерския съвет. Сега не е така. Сега кметовете на общините предлагат най-значимите проекти, Министерство на финансите проверява за допустимост и Народното събрание гласува. А тези 1600+ проекти бяха приети с пълно мнозинство.

Какви са новите политики, заложени в план-сметката?
Конкретни политики, които ще достигнат до хората са, както увеличаването на минималната работна заплата, която ще стане 933 лв., така и повишаване на пенсиите по швейцарското правило, което най-сетне влиза в сила и ще работи. Пенсиите ще бъдат увеличени с 11%, но нека да ви разкажа за още една политика – политиката за младежите, за децата, която се нарича „Спортен час“. В рамките на тази политика ще има два допълнителни часа на седмица в различни спортове, в рамките на които треньори от спортните клубове заедно с учителите от детски градини, училища и висши училища, университети ще могат да наблюдават тренировките, да палят децата и младежите за спорта и също така да търсят потенциала, да търсят бъдещите шампиони на България. Това е пример за политика, която ще се реализира следващата година.

Има ли алтернатива на Бюджет 2024?
Чуваме политиците да говорят в тази връзка и аз ще ви кажа, че алтернатива винаги има, но тази алтернатива е стъпка към миналото, дежавю. Момент, в който ти усещаш, че нещо ти е познато, но не съвсем. Какво имам предвид? Това е старият модел на правене на бюджет. Това е старият модел на публичните финанси, в който се казва на всички, че пари няма, за да не търсят, за да не искат. Моделът, в който се разпределят едни средства в края на годината на близки фирми и познати. Не. Бюджетът, който сега българското правителство прие, е различен. Той повишава доходите, но също така прави инвестиции и в инфраструктура, и в капитал. Какво означава това? Това означава, че се грижим за хората и също така търсим как можем да се развиваме като икономика и като държава. Това ще ни качи на ескалатора на икономическия растеж и ще можем да достигнем по-бързо средноевропейските нива на развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *