Новини

Вяра Тодева: Кандидатирам се за народен представител

Вяра Тодева се кандидатира за народен представител от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Влиза в листите на 23 МИР и 24 МИР в София. Това съобщи самата тя в ефира на „Лице в лице“ по bTV днес. Доскорошният областен управител на област София сподели и кои ще бъдат нейните приоритети в ролята й на депутат в следващия парламент.
„Има много важни теми, които трябва да намерят своето решение. Например, в ролята си на областен управител съм констатирала проблем с управлението на държавната собственост“, каза Тодева и обясни, че през 1996 година държавната и общинската собственост е трябвало да бъдат разделени, но това така и не се е случило. А това създава проблеми и до ден-днешен.

„В момента държавата не знае кои са всичките й имоти. През изминалата година беше отменен мораториума върху придобивната давност на имоти частна държавна и частна общинска собственост. Съответно, в момента съществува реална опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти. Докато бях в областната управа, попаднах на много такива случаи. Изпратила съм доста сигнали в тази посока и към СДВР, и към ГДБОП“, каза Тодева и даде скорошен пример:

„Последният имот, който се опитахме да спасим, беше от 22 декара в района на летището /“Слатина“/. Оказа се, че там има царски указ, но едно частно лице си беше заградило имота и се опитваше да го придобие с констативен нотариален акт”, разказва Тодева и допълва, че дори областният управител да издаде удостоверение, че имотът е държавен, това не спира нотариусите, а отпадането на мораториума върху придобиването по давност на имоти частна държавна собственост, се оказва сериозен проблем.

Това е голяма тема, по която трябва да се намери законодателно решение в парламента.

„За мен това е кауза, която се зароди по време на целия ми опит в областната администрация – от заместник областен управител, през временно изпълняващ длъжността и след това областен управител на област София. Със сегашния кмет на София предприехме стъпки, с които да се изясни кои имоти в районите на София са държавни и кои общински. По този начин държавата и общината ще може да управляват своите имоти.“

Вяра Тодева е доказала, че изпълнява всяка задача, с която се заеме, законосъобразно. Доказа го и с демонтажа на монумент „Паметник на Съветската армия“, въпреки многократните нападки срещу нея и решението й.

„За всичко, свързано с демонтажа и преместването на монумент „Паметник на Съветската армия“, сме спазили изцяло буквата на закона. Областната администрация изпълняваше решение, взето от СОС още миналата година. Допълнително обследването на самия паметник показа, че той е и опасен. Начертахме важните стъпки и начинът, по който трябва да се случи демонтажът. Надявам се процесът да бъде завършен. Нямам никакви колебания, че това беше правилното решение. Няма причина войник с шпагин на чужда армия да бъде в центъра на нашата столица.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *